Un model d’escola per a un model de ciutat

Gran de Gràcia, 240 - 08012 Barcelona

607113525 - secretaria@vedrunaproesh.cat

03

03

Escumosos

Els Escumosos han estat el centre d’atenció del tast que ens ha ofert Irene Cozas

Els vins escumosos són, normalment, els grans protagonistes de festes i celebracions. Les bombolles i els colors daurats s’acostumen a relacionar amb aquest tipus de vi, però existeixen grans diferències entre tots ells; el mètode d’elaboració, l’acidesa, les bombolles, la persistència, etc. La seva gran complexitat ha fet dels vins escumosos un món de matisos apassionant.

Aquí teniu la selecció de vins escumosos d’aquesta trobada:

Durant la sessió de tast es va parlar dels processos d’elaboració dels vins escumosos; el mètode tradicional o champenoise i el mètode ancestral. El primer es caracteritza per tenir dues fermentacions. Un cop feta la primera fermentació, les ampolles queden en repòs per aconseguir que els sediments quedin al coll de l’ampolla. Aquest es congela per tal de poder-ne extreure els pòsits o sediments. Amb l’ampolla altra cop tapada, i després d’haver afegit licor d’expedició, comença la segona fermentació. 

Per altra banda, el mètode ancestral es caracteritza per una elaboració amb una sola fermentació. El vi s’envasa quan els nivells de sucre es consideren òptims perquè la fermentació pugui acabar en ampolla i així generar les  preuades bombolles. 

Els vins escumosos elaborats amb el mètode tradicional a Catalunya es classifiquen en diferents grups segons la zona d’elaboració i tenen normatives d’elaboració pròpies. Així doncs podem trobar la DO Cava, el Corpinnat o el Clàssic Penedès entre d’altres.

El tast conduït per Irene Cozas, va partir de la diferenciació entre escumosos d’elaboració ancestral (Noguer Baix) i tradicional (Recaredo, Titiana i Oriol Rossell). La distinció dels vins elaborats amb mètode tradicional es va fer segons temps de criança (2019, 2018 i 2015), tipus de varietats (dos d’ells eren monovarietats)  i  zones  (Alella i Penedès). 

A títol d’exemple aquí us deixem informació sobre la normativa que aplica a la DO Cava.

Vols ser soci del nostre Club de Tast? contacta’ns