Un model d’escola per a un model de ciutat

Gran de Gràcia, 240 - 08012 Barcelona

607113525 - secretaria@vedrunaproesh.cat

02

02

Maridatges

El segon tast de l’ESVICC s’ha centrat en els maridatges.

El maridatge és l’art de combinar vins amb aliments per millorar l’experiència gastronòmica. L’objectiu del maridatge és trobar una harmonia entre el vi i els aliments de manera que cadascun compleixi i realci les qualitats de l’altre. Això pot implicar ressaltar els sabors, les textures i les aromes dels aliments i els vins perquè es complementin i es potenciïn mútuament.

Aquí teniu la selecció de vins d’aquesta trobada:

Durant la sessió de tast hem fet un exercici de maridatge: tastar sis aliments senzills amb gustos diferents (dolç, salat, amarg, àcid, gras i picant) amb quatre estils de vins diferents (un de negre més tànic, un de blanc, un de blanc amb sucre residual i un escumós). L’objectiu és aprendre com funciona el maridatge de vins i menjar a nivell físic tastant cadascun dels vins amb cadascun dels aliments. Valorar i avaluar individualment la sensació en boca de la barreja segons les percepcions de cadascú.

Hi ha alguns factors importants a considerar en el maridatge amb vi:

El tipus de vi, ja sigui vi blanc, vi rosat o vi negre, influeix en la seva compatibilitat amb els aliments. Les característiques del vi, com l’acidesa, el cos i el nivell de dolçor, han de ser compatibles amb els aliments que s’acompanyen.

Les característiques dels aliments. La preparació, els sabors, les espècies i la textura dels aliments són essencials per a la selecció del vi adequat. Un peix lleuger pot anar bé amb un vi blanc sec, mentre que una carn vermella pot demanar un vi negre amb més cos i tanins.

La regió on es produeix el vi també pot ser important, ja que alguns aliments s’emparellen bé amb vins de la mateixa zona geogràfica. Això es coneix com a maridatge regional. 

El contrast o l’harmonia. Podeu optar per un maridatge que contrasti els sabors del vi i els aliments, com un vi àcid amb plats picants, o un maridatge que busqui la harmonia, com un vi dolç amb postres.

L’acidesa del vi pot realçar els sabors. Els vins àcids, com els Sauvignon Blanc o els Rieslings, solen anar bé amb aliments àcids com els cítrics o els vinagres.

L’equilibri d’intensitat. En general, intenteu emparellar vins i aliments d’intensitat similar. Els plats lleugers, com les amanides i el peix blanc, es combinen bé amb vins blancs lleugers, mentre que els plats més rics i intensos, com les carns vermelles, es complementen amb vins negres amb més cos i estructura.

L’experimentació. El maridatge amb vi és una qüestió de gust personal i, a vegades, la millor manera de descobrir quins vins es combinen millor amb els aliments és experimentar i provar diferents opcions.

En resum, el maridatge amb vi és un art que implica seleccionar i combinar vins i aliments de manera que millorin la seva degustació conjunta. No hi ha regles estrictes, sinó recomanacions que poden servir com a guia i, al final, les preferències individuals de cada persona tenen un paper fonamental en la seva elecció.

Vols ser soci del nostre Club de Tast? contacta’ns