Un model d’escola per a un model de ciutat

Gran de Gràcia, 240 - 08012 Barcelona

607113525 - secretaria@vedrunaproesh.cat

TEA d’arrossos i llegums

TEA d’arrossos i llegums

L’arròs prové d’una planta semi aquàtica i herbàcia del gènere Oryza de la família de les poàcies. És el segon cereal més produït al mon i està present a la dieta de més del 70 per cent de la població mundial, sobretot a l’Àsia, ja que conforma la base de la seva alimentació. El seu conreu a Catalunya es localitza principalment a l´Empordà i al Delta de l´Ebre, on podem trobar varietats com les bahia, tebre i bomba entre d´altres.

Pel que fa als llegums podem trobar moltíssimes varietats de cada tipus, amb mides, textures i gustos diferents i sovint estan lligades a territoris concrets: llentia pardina, llentia caviar, llentia vermella, llentia castellana, llentia groga, llentia verdina, mongeta seca blanca rodona, mongeta seca blanca ronyó, mongeta seca arrossina, mongeta seca pinta, mongeta seca caparrona, cigró kabuli, cigró castellà, cigró lletós, etc.

A gairebé totes les comarques de Catalunya es cultiva algun tipus de llegum. Entre els llegums secs més coneguts hi ha les mongetes seques o fesols, les llenties, els cigrons i la soja, mentre que els llegums frescos més habituals són els pèsols i les faves.

El consum de llegums locals i de proximitat a Catalunya és possible gràcies al fet que se’n produeixen moltes varietats, com el fesol de Santa Pau (Garrotxa), el fesol de l’ull ros (Pla de l’Estany i Empordà), la mongeta de Castellfollit del Boix (Bages), la mongeta de Collsacabra (Osona), la mongeta del ganxet del Vallès, el cigró d’Oristà (Osona), el cigronet de l’Alta Anoia, el pèsol garrofal de Llavaneres, el pèsol negre del Berguedà i la garrofa del Baix Penedès, el Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Ebre i el Montsià, entre d’altres.